Dyniolandia to farma dyń w Warszawie w wyjątkowej retro stylistyce. Oprócz interesujących eksponatów i atrakcji dla dzieci, można tu poznać wiele rodzajów dyń. Zapraszamy do najnowszego artykułu, w którym odpowiemy na najczęstsze i ciekawe pytania na temat tej rośliny hodowlanej.
Jaka odmiana dyni jest najlepsza?
Na świecie istnieje ponad 200 rodzajów dyni, a ze względu na krzyżowanie gatunków, ich ilość stale rośnie! Do najpopularniejszych w Polsce zalicza się:
- dynię piżmową – o słodkawym posmaku i bardzo apetycznym zapachu,
- dynię hokkaido – cenioną zwłaszcza w kuchni ze względu na miękką skórkę, którą po przygotowaniu można spożywać z miąższem,
- dynię olbrzymią – wykorzystywaną na przykład w Halloweenowych zabawach,
- dynię delikatesową – o wyjątkowej zielonej skórce,
- dynię ozdobną – używaną do celów dekoracyjnych, o wspaniałych kształtach, kolorach i fakturach.
Ze względu na łatwość przygotowania, zwykle poleca się dynię hokkaido. Równie szybko i łatwo przygotujesz krem, kluski lub puree z dyni piżmowej, która od hokkaido różni się grubszą skórką i słodszym aromatem.
Możesz też zastanawiać się, z jakiej dyni są pestki. Śpieszymy z odpowiedzią! Pestki dyni pochodzą z Cucurbita pepo, czyli… dyni zwyczajnej, czyli grupy, do której zalicza się większość rodzajów dyni jadalnej.
Jak odróżnić dynię ozdobną od jadalnej?
Dynie ozdobne zawierają toksyny, takie jak alkaloidy, kumaryny lub glikozydy, które są toksyczne dla ludzi i zwierząt. Spożycie takiej dyni może prowadzić do zatrucia, objawiającego się nudnościami, wymiotami, biegunką i innymi objawami niepożądanymi.
Dlatego ważne jest, aby zawsze upewnić się, czy dana odmiana dyni jest jadalna, przed jej spożyciem.
Odróżnienie dyni ozdobnej od jadalnej może być trudne, ale wyróżnia się kilka zasad, według których dokonuje się ich oceny. Jak to zrobić?
Po pierwsze zwróć uwagę na jej skórkę. Ta wyjątkowo gruba i chropowata może wskazywać na niejadalność. Podobnie jej kolory – pstrokate, pokryte wzorkami również są typowe dla niejadalnych odmian dyni.
Tego możesz nie wiedzieć! Ciekawostki o dyniach
Dynia to wyjątkowa i wszechstronna roślina. Dla niektórych jest źródłem zarobku, dla innych pasją i środkiem do pobijania rekordu Guinessa, a dla innych ulubionym, jesiennym dodatkiem w kuchni.
Poznaj kilka ciekawostek o dyni, o których mogłeś nie mieć pojęcia!
- Z miąższu dyni makaronowej za pomocą żłobienia widelcem, zrobicie zdrowy, warzywny makaron spaghetti.
- Najfajniejsza na świecie dynia znajduje się na… Farmie Wuja Toma – w formie wyjątkowej trampoliny!
- Największa wyhodowana dynia ważyła ponad 1 190 kg i została wyhodowana przez Mathijsa Wilhelma z Holandii w październiku 2016 roku.
- Dynię można przyrządzać na słono i słodko.
- Dynie zostały sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba.
- Dynia jest popularnym składnikiem kosmetyków, ze względu na wysoką zwartość witaminy E w jej skórce.
- Olej z dynii ma niezwykły, orzechowy smak, który często łączy się z lodami waniliowymi!
- W niektórych krajach, takich jak Meksyk i Peru, nasiona dyni zwyczajnej są używane do przygotowywania tradycyjnych potraw, takich jak „pipián”, czyli sos na bazie nasion dyni z dodatkiem chili, cebuli i innych przypraw.
- Dynie są niskokaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika, dlatego poleca się je osobom na diecie.